Hier kan je de speciale ByeByeGrass zadenmix bestellen voor een groepstarief. Zowel Nederland als België.
We werken hiervoor samen met www.ecosem.be, opgericht door twee onderzoekers aan universiteit UCL. Zij garanderen inheemse mengsels die tevens autochtoon zijn, in België gekweekt dus. Doordat er ieder jaar zoveel mensen deelnemen geeft Ecosem een mooie groepskorting.
De zaadmixen die Ecosem voor ons heeft geselecteerd zijn universeel, op vrijwel alle grondtypes toe te passen.
Hou er rekening mee dat Ecosem geen bol.com is wel doen ze hun best om de zaden zo snel mogelijk te leveren.
Bij eventuele vragen over de bestelling, gelieve rechtstreeks naar info@ecosem.be te mailen.
Aanbevolen zaaiperiode
Twee zaaiperiodes zijn aanbevolen
half april tot eind mei
eind augustus tot eind september (midden oktober) – deze periode is vooral aanbevolen voor blootgestelde plaatsen zoals droge bodems.
Klaprozen, korenbloemen, bolderik en andere lentebloeiers, zoals margrieten, worden best vroeg in het voorjaar of al in de herfst gezaaid.
Voorbereiding en zaaien
Kies een zonnige locatie.
Maak de bodem kaal, zorg dat de aanwezige vegetatie, inclusief de eventuele wortelstokken, wordt verwijderd.
Maak de bodem fijnkorrelig, hark en druk licht aan.
Meng de zaden met droog rivierzand (+/- 5 delen zand op 1 deel zaad).
Strooi de zaden en het zand met brede bewegingen. Let erop dat de zaden niet begraven worden, hark enkel maar voor het zaaien! Er na kan soms nodig zijn voor de vogels maar is nefast voor de kiemkracht.
Rol de ingezaaide grond licht aan.
Indien nodig, regelmatig water geven.
Het jaarlijkse onderhoud
Maai de vegetatie zeer kort nadat de planten zaad hebben gezet. Verwijder steeds het hooi, eventueel na drogen.
Dit kan één of twee keer per jaar. Als je tweemaal maait, doe dit een eerste keer half juni, de tweede keer rond half oktober. Als er maar één keer wordt gemaaid, kan dit in september gebeuren. Hoeveel keer wordt gemaaid hangt af van de voedselrijkdom van de bodem.
Vals zaaibed
Dit is een aanbevolen techniek om de zaadbank van de reeds aanwezige kruiden uit te dunnen, vooral als er voorheen veel ongewenst onkruid op heeft gegroeid.
Je legt het zaaibed aan zoals beschreven, maar in plaats van in te zaaien met je mengsel, wacht je enkele weken, tot de aanwezige zaden gekiemd zijn. Op een zonnige dag schoffel je dat onkruid zeer ondiep (anders breng je weer zaden naar boven) en dan pas zaai je in en rol je aan.
De bloemenzaden van ByeByeGrass zijn streekeigen. De zaadvelden bevinden zich in België en Noord-Frankrijk. Elk jaar test Ecosem de kiemkracht van onze zaden. Ze zijn niet behandeld en moeten worden bewaard op een koele en droge plaats.
Onze partner: www.ecosem.be
Een bloemenweide kun je enkel in de zon en op een schrale tot matig voedselrijke bodem met succes aanleggen. Tuinliefhebbers met een ‘arme’ grond hebben dus een voetje voor. Extreem arme gronden en te voedselrijke bodems zijn niet geschikt voor een bloemenweide. De aanleg van een bloemenweide is afhankelijk van de aanvangssituatie:
Bloemenmengsel inzaaien: Kies een zaadmengsel van graslandplanten dat is aangepast aan de bodem. Er zijn mengsels voor diverse bodemtypes. Een hoeveelheid van 1 tot 3 g bloemzaden per m² volstaat. Je kunt samen met het bloemzaadmengsel ook graszaad inzaaien, maar dat hoeft niet. Grassen komen er vanzelf ook wel.
Zaaien doe je het best in april, mei of september. Zaad van graslandplanten kiemt erg traag en kan soms maanden duren. Verwacht dus geen bloei in hetzelfde jaar. Als je toch sneller bloemresultaat wil, kun je samen met het bloemenmengsel ook akkerkruiden inzaaien. Akkerkruiden bedekken de bodem snel en zorgen vanaf het eerste seizoen voor een uitbundige bloei. Het volgende jaar zijn ze verdwenen en maken ze plaats voor de graslandplanten.
Gras inzaaien en graslandplanten planten: Je kunt ook graslandplanten planten in plaats van ze in te zaaien. Zo hebben ze een voorsprong en heb je al bloei in het eerste jaar. Plant de graslandplanten op de gewenste plekken (in groepjes) en zaai de rest van de bodem in met graszaad.
Als je je gazon nooit bemestte en het maaisel telkens afgevoerde, dan heb je een ideale startsituatie voor een bloemenweide. Je kunt proberen om de bloemenweide spontaan te laten ontwikkelen: het is de eenvoudigste oplossing en je hebt na enkele jaren al resultaat.
Wil je een sneller resultaat, dan kun je open plekken in het gazon of de weide afplaggen (de zoden afsteken) en een bloemenmengsel inzaaien of graslandplanten (in groepjes) aanplanten.
OPTIE 3: Je vertrekt van een naakte bemeste grond
Voor je de bloemenweide inzaait of aanplant, moet je maatregelen nemen om de voedselrijkdom te verminderen. Je kunt de bodem inzaaien met groenbemesters zoals facelia of gele mosterd.
Op het eerste zicht lijkt dit in tegenspraak met het doel, namelijk de bodem verschralen. De groenbemesters halen voedingsstoffen uit de bodem. Maar in plaats van ze in te werken in de grond (wat gedaan wordt om de bodem rijker te maken), verwijder je vervolgens de planten met als resultaat dat de bodem schraler wordt.
Voor je de bloemenweide inzaait of aanplant, moet je maatregelen nemen om de voedselrijkdom van de bodem te verminderen. Stop in de eerste plaats met verdere bemesting. Voer vervolgens een aantal jaren een intensief maaibeheer, maar laat het maaisel zeker niet liggen. Voer het maaisel af. Zo verschraal je eveneens de bodem.
Hoe schraler de bodem, hoe groter het aandeel aan bloeiende planten. Verschraling gebeurt door te maaien en door het afvoeren van het maaisel. Op zand-, zandleem- en leemgronden gaat dit behoorlijk snel. Op vijf jaar tijd kan het aantal bloeiende plantensoorten opmerkelijk toenemen. Op kleigronden gaat de bodemverschraling trager.
Als de bodem nog redelijk voedselrijk is, kun je de eerste jaren het best verschillende keren maaien en afvoeren, minstens drie tot vijf keer per jaar. Daarna maai je twee keer per jaar: een eerste keer tussen 15 juni en 15 juli, een tweede keer in september of oktober.
Bron: https://www.velt.nu/vraag-antwoord/siertuinvragen/hoe-leg-je-een-bloemenweide-aan